KAUPPAPALVELUN KÄYTTÖEHDOT

1. YLEISTÄ

Helsingin kaupunki on valinnut Mehiläisen vastaamaan kotihoidon kauppapalveluista 19.3.2018 alkaen. Toiminnasta vastaa Kotipalvelu Mehiläinen, joka toimii yli 100 kunnan alueella tuottaen laadukkaita kotihoito-, ateria-, kauppa- ja turvapuhelinpalveluita. Palvelemme teitä mielellämme kaikissa asioissa. Tervetuloa asiakkaaksemme!

Nämä ehdot ovat Kotipalvelu Mehiläisen tarjoaman kauppapalvelun sopimusehdot, joita noudatetaan kauppapalveluista ostettavien tuotteiden ja palveluiden kauppaan Mehiläisen ja asiakkaan välillä.

2. KÄYTTÖEHDOT

1. Asiakas ja asiointi

Kauppapalveluissa voi tehdä ostoksia Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kotihoito- tai tukipalveluasiakkaana tai Mehiläisen yksityisasiakkaana. Helsingin kaupungin asiakkaiden rekisteröinnistä, tuotteiden tilaamisesta ja muista palveluihin liittyvistä toimenpiteistä vastaa asiakkaan puolesta pääasiassa kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilöt.

Ennen asiointia, asiakas täytyy rekisteröidä palveluun osoitteessa www.mehilainen.fi/kauppakassi (jäljempänä ”verkkopalvelu”). Rekisteröinnin tekee Helsingin kaupungin osalta kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilö tai yksityisasiakkaiden osalta Mehiläisen asiakaspalvelu.

Asiakas sitoutuu antamaan verkkopalveluun tallennettavat tiedot oikeina, ja asiakas vastaa tietojen oikeellisuudesta. Jotta Mehiläinen voi palvella asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla, rekisteröityneen asiakkaan tulee viivytyksettä päivittää tietonsa verkkopalvelun kautta tai ilmoittaa tietojensa muuttamisesta kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilöille.

Rekisteröidyttyään asiakas tai asiakkaan edustaja saa käyttöönsä henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Asiakas vastaa tunnuksillaan tapahtuvasta asioinnista verkkopalvelussa. Mikäli asiakas havaitsee tai epäilee, että hänen tunnuksensa ovat paljastuneet tai joutuneet sivullisen haltuun taikka hänen tunnuksiaan käytetään väärin, asiakas on velvollinen ilmoittamaan asiasta välittömästi Mehiläiselle. Mehiläisellä on oikeus oma-aloitteisesti jäädyttää asiakkaan tunnukset, mikäli Mehiläinen epäilee, että tunnuksia väärinkäytetään.

Asiakas voi tehdä tilauksen myös paperisilla tilauslomakkeella, soittamalla asiakaspalvelunumeroon tai valtuutetun kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilön avulla. Helsingin kotihoidon asiakkaiden tilaukset hoidetaan pääasiassa kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilön avustuksella verkkopalvelun kautta.

Kotihoidolla tai palveluasumisen yhteyshenkilöllä on verkkopalveluun Mehiläisen luomat omat asiointitunnukset. Tunnusten avulla voi tehdä ostostilauksia asiakkaan puolesta, jos asiakas on antanut tähän suostumuksensa.

2. Henkilötietojen käsittely

Mehiläinen käsittelee henkilötietoja kulloinkin voimassa olevan henkilötietolainsäädännön sallimalla ja velvoittamalla tavalla toimien henkilörekisterin rekisterinpitäjänä. Asiakkaan tietoja käsitellään asiakasrekisterin rekisteriselosteessa kuvatuin tavoin.

3. Tuotteiden ja palveluiden tilaaminen

Mehiläinen toimittaa asiakkaille palvelun aloittamisen yhteydessä kaiken palveluun liittyvän materiaalin paperisina versioina. Näitä ovat palvelun käyttöehdot, tilauslomake ja asiakastiedote. Mehiläinen huolehtii materiaalin ajantasaisuudesta koko sopimuskauden ajan. Kaikki asiakkaille toimitettava materiaali on saatavilla myös ruotsin kielellä. Päivitetyt materiaalit ovat saatavissa verkkopalvelusta tai pyynnöstä kuljettajilta.

4. Tuotevalikoima

Kauppapalvelun valikoima pitää sisällään noin 400 - 500 tuotetta, jotka kattavat tavallisimmat päivittäistavarat (esim. kahvi, tuore-elintarvikkeet, kasvikset, hedelmät, maitotaloustuotteet, valmisateriat, siivoustarvikkeet, pehmopaperit, hygieniatuotteet ja pakasteet). Valikoimaa kehitetään annettujen palautteiden perustella.

Tuotteet keräillään HOK-Elanto Alepa Kartanokosken toimipisteestä. Elintarvikkeet ovat tuoreita ja hyvälaatuisia. Arvio säilyvyysajoista on saatavilla verkkopalvelusta. Tuotekategorioissa on mukana myös pidemmän säilyvyysajan tuotteita sekä pieniä, yhden hengen talouksiin soveltuvia pakkauskokoja.

5. Tuotteiden tilaaminen

Tuotteiden ja palveluiden tilaaminen tapahtuu pääsääntöisesti verkkopalvelun kautta kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilön tekemänä. Verkkopalveluun kirjautumisen jälkeen tuotteiden ja palveluiden tilaaminen tapahtuu siten, että asiakas valitsee haluamansa tuotteet ostoslistaan ja vie tilauksen loppuun verkkopalvelun ohjaamalla tavalla. Ostokset voidaan tilata myös paperisella tuoteluettelolla tai soittamalla asiakaspalveluun.

Asiakkaan tulee tarkastaa huolellisesti tilauksensa sisältö ennen sen vahvistamista. Ostoslistan sisältöä voi muuttaa tilausajan puitteissa, viimeistään kaksi arkipäivää klo 15.00 mennessä ennen sovittua toimitusta, jonka jälkeen tilaus muuttuu sitovaksi. Tilaus voidaan peruuttaa vain vakavasta perustellusta syystä, esimerkiksi sairaalaan joutumisen vuoksi, viimeistään toimituspäivän aamuna klo 8.00 mennessä.

Asiakas saa tilauksesta tilausvahvistuksen / kuitin ostosten toimituksen yhteydessä.

6. Hinnat

Tilauksen kokonaishinta muodostuu tilattujen tuotteiden ja palveluiden hinnasta ja toimitusmaksusta.

Tilattavien kauppapalvelutuotteiden hinnoittelu määräytyy HOK-Elanto Alepa Kartanokosken keräilyhetken hintojen mukaan. Tuotteiden hinnat ovat voimassa toistaiseksi. Tilauslomakkeen tai verkkopalvelun hinnat voivat poiketa keräilyhetken hinnasta. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron, mutta eivät toimituskuluja, jotka ilmoitetaan erikseen tilauksen yhteydessä ja tilausvahvistuksessa. Toimituskulut ja palvelumaksut ovat arvonlisäverottomia kerran viikossa. Jos tilaatte useamman kuin yhden toimituksen viikossa, toimituskuluihin lisätään arvonlisävero.

Tilattaessa asiakas valitsee tilattavan tuotteen ja määrittää tuotteen määrän joko kappalemääräisesti tai pakkauskoon mukaan. Vaihtuvamääräisiä tuotteita toimittaessa Mehiläinen kerää mahdollisimman tarkkaan tilatun määrän kyseistä tuotetta. Tuotteiden luonteesta ja rakenteesta riippuen toimitusmäärä voi kuitenkin poiketa tilausmäärästä, jolloin tuotteen lopullinen hinta määräytyy toteutuneen toimitusmäärän mukaan. Kiinteämääräiset tuotteet myydään keräilyhetkellä voimassa olevalla kappalehinnalla. Vastaavasti vaihtuvamääräiset tuotteet myydään keräyshetkellä voimassa olevalla yksikköhinnalla.

Mehiläinen pidättää oikeuden muuttaa tuotteiden hintoja. Mehiläinen pyrkii siihen, että verkkopalvelussa esitetyt hinnat olisivat aina oikeat ja ajantasaiset, mutta ei myönnä mitään takuuta hintojen oikeellisuudesta. Mikäli verkkopalvelussa tai painomateriaaleissa ollut virheellinen hintatieto poikkeaa huomattavasti todellista hinnasta, on poikkeuksellisen alhainen verrattuna yleiseen hintatasoon tai virhe on muutoin sillä tavoin selvä, että asiakkaan olisi pitänyt ymmärtää kyseessä olevan virhetieto, virheellinen hinta ei sido Mehiläistä.

7. Tuotteiden saatavuus

Mehiläisen verkkopalvelussa myydään tuotteita, jotka perustuvat arvioituun varastosaldoon. Mehiläinen ei voi myöntää mitään takuuta verkkopalvelussa myytävien tuotteiden saatavuudesta tai riittävyydestä. Osa verkkopalvelun tuotteista on ns. sesonkituotteita tai muutoin sellaisia tuotteita, joita valmistetaan vain rajallinen määrä. Vakiovalikoimaankin kuuluvat tuotteet saattavat olla tilapäisesti loppu esimerkiksi tuotannollisten syiden vuoksi. Mehiläinen pyrkii pitämään verkkopalvelussa ajantasaiset ja oikeat tiedot saatavilla olevista tuotteista.

Mikäli tilattu tuote, joka on verkkopalvelussa näkynyt saatavilla olevana tuotteena, on tilapäisesti loppunut siten, että tuotetta ei saada toimitettua tilattuun toimitusajankohtaan ja mikäli asiakas on asiakastiedoissaan ilmoittanut että puuttuvat tuotteet saa korvata, varaa Mehiläinen oikeuden toimittaa asiakkaalle korvaava tuote, joka on käyttötarkoitukseltaan vastaava ja laadultaan vähintään yhtä hyvä kuin tilattu tuote. Korvattu tuote näkyy ostokuitilla.

Korvaavan tuotteen hinta ei saa ylittää tilattua tuotetta, ellei Asiakas hyväksy korkeampaa hintaa. Mikäli korvaavaa tuotetta ei ole saatavilla, kaupan katsotaan kyseisen Tuotteen osalta peruuntuneen. Tällöin tuote jätetään toimittamatta ja ostokuittiin merkitään tuotteen puuttuminen, eikä tuotetta veloiteta.

Mikäli tilattu tuote, joka on verkkopalvelussa näkynyt saatavilla olevana tuotteena, on tilapäisesti loppunut siten, että tuotetta ei saada toimitettua tilattuun toimitusajankohtaan ja mikäli asiakas on asiakastiedoissaan ilmoittanut, että tuotetta ei saa korvata toisella vastaavalla tuotteella, tuote jätetään toimittamatta ja ostokuittiin merkitään tuotteen puuttuminen, eikä tuotetta veloiteta.

8. Tilausvahvistus ja kuitti

Asiakkaalle toimitetaan onnistuneen tilauksen jälkeen tilausvahvistus ja ostokuitti ostosten viennin yhteydessä.

Ostokuitti ja tilausvahvistus sisältävät tilauksen keskeiset tiedot. Asiakas voi tarkistaa tilauksen sisällön sekä tilaushistoriansa myös kirjautumalla verkkopalveluun.

9. Toimitustavat ja toimituksen vastaanotto

Tuotteet toimitetaan asiakkaalle kotiinkuljetuksena asiakkaan ilmoittamaan toimitusosoitteeseen. Tuotteita ei jätetä asunnon ulkopuolelle tai ostoksia toimiteta muuhun, kuin asiakkaan asiakastiedoissa annettuun osoitteeseen.

Mehiläisen kuljettaja laittaa tarvittaessa/pyydettäessä asiakkaan ostokset jääkaappiin, kaappiin tai pakastimeen asti. Kuljettaja antaa asiakkaalle tilausvahvistuksen ja kuitin ostoksista.

Mehiläisen kuljettaja laittaa tarvittaessa/pyydettäessä asiakkaan ostokset jääkaappiin, kaappiin tai pakastimeen asti. Kuljettaja antaa asiakkaalle tilausvahvistuksen ja kuitin ostoksista. Palveluun ensimmäistä tilausta tehtäessä asiakkaan toimituspäivät ja toimitusaikavälit ovat nähtävillä verkkopalvelussa. Toimituspäivät on jaettu alueittain. Jokaiselle asiakkaalle on määritelty ensisijainen ja toissijainen toimituspäivä ja aikaväli. Asiakkaalle ehdotetaan ensisijaista toimituspäivää ja aikaväliä.

Mikäli asiakas tilauksen tehtyään toivoo muutosta vakiotoimitusaikaan, tulee hänen olla yhteydessä Mehiläisen asiakaspalveluun ja tiedustella, onko toivotun mukainen muutos mahdollinen. Mehiläinen pyrkii toteuttamaan asiakkaan muutostoiveet, kuitenkin niin että ne ovat mahdollisia kuljetusaikataulujen ja -reittien kannalta.

Toimituksessa asiakas sitoutuu järjestämään toimituksen vastaanoton niin, että asiakas tai hänen valtuuttamansa henkilö on vastaanottamassa toimitusta tilauksen yhteydessä määritetyllä aikavälillä. Asiakas voi myös luovuttaa kotiavaimensa Mehiläisen haltuun. Avainta käytetään vain kauppapalvelun ostosten toimittamisessa.

Mikäli asiakas ei avaa ovea tilausta toimitettaessa, kuljettaja tai Mehiläisen asiakaspalvelu ottaa välittömästi yhteyttä kotihoidon yhteyshenkilöön tai palveluasumisen vastuuhenkilöön puhelimitse. Tavanomainen kohteessa oloaika on viisi minuuttia. Jos kuljettaja ei tavoita kotihoitoa tai muuta sovittua tahoa, tieto siitä, että toimitusta ei saatu perille, on ilmoitettava kotihoitoon muilla tavoin ilman aiheetonta viivytystä.

Kauppapalvelun uudelleentoimitusta varten on kotihoidon tai muun tahon vastattava kuljettajan tai asiakaspalvelun toimitusta koskevaan yhteydenottoon toimitukselle sovitun aikaikkunan rajoissa. Uudelleentoimitus tehdään samana päivänä jakelureitin päätteeksi. Uudelleentoimituksesta peritään keräily- ja kuljetusmaksua vastaava summa aiemman toimituskerran lisäksi.

Mikäli asiakkaan tilausta ei saada uudelleentoimitukseen asiakkaasta johtuvasta syystä toimituspäivän aikana, asiakas sitoutuu palvelua käyttäessä siihen, että tilatut tuotteet voidaan toimittaa Mehiläisen määrittelemään yleishyödylliseen käyttöön. Asiakkaalta veloitetaan toimittamatta jätettyjen elintarvikkeiden myyntihinta laskussa. Mehiläinen ei vastaa siitä, jos tilauksen toimittaminen viivästyy tai tilausta ei pystytä toimittamaan sen vuoksi, että asiakas tai asiakkaan puolesta-asioija on ilmoittanut virheelliset yhteystiedot tai laiminlyönyt ilmoittaa tietojensa muuttumisen.

10. Avaintenhallinta

Mehiläinen sitoutuu ottamaan vastaan asuntojen avaimet kotihoidon asiakkailta, joiden on vaikea itse päästä avaamaan ovi kuljettajalle.

Mehiläinen vastaanottaa avaimet aina kotihoidolta ja palauttaa avaimet aina kotihoitoon, tukipalveluasiakkaat luovuttavat ja vastaanottavat avaimensa itse. Avaimet luovutetaan ja palautetaan vain kirjallista kuittausta vastaan. Avainten luovutus ja palautus ovat asiakkaalle maksuttomia. Kotihoito on velvollinen välittömästi ilmoittamaan Mehiläiselle asiakkaan asumisessa tapahtuvista muutoksista, jos asiakkaan avaimet on uskottu Mehiläisen haltuun sekä huolehtimaan avainhallinnan vaatimien muutoksien järjestämisestä.

Mehiläinen sitoutuu säilyttämään avaimia huolellisesti ja luotettavasti sekä noudattamaan tilaajan asettamia vaatimuksia avainten säilyttämisessä:

  • Avaimia ei säilytetä valvomattomassa ajoneuvossa, ajoneuvon lukitseminen ei ole riittävä varotoimenpide. Tarpeettomia avaimia ei kuljeta mukana.
  • Avaimia ei merkitä asiakkaiden osoitetiedoilla, nimillä tai muulla tunnistetiedolla
  • Avainten tunnistetiedot säilytetään turvallisesti, avaimista erillään

Mehiläisen haltuun uskottujen avainten mahdollinen katoaminen ilmoitetaan välittömästi tilaajan palvelun sisällön yhteyshenkilöille.

11. Toimitusmaksu

Kauppapalveluiden kulloinkin voimassa olevat palvelumaksut (keräily ja toimitus) ovat nähtävillä verkkopalvelussa ja asiakasmateriaaleissa. Palvelumaksu näytetään lisäksi asiakkaalle tilauksen yhteydessä ennen kuin asiakas vahvistaa tilauksen. Mehiläinen pidättää oikeuden hinnanmuutoksiin.

Yhden viikoittaisen kauppapalvelun palvelumaksu on asiakkaalle arvonlisäveroton. Asiakkaalla on mahdollisuus tilata useampi kuljetus viikkoa kohden, mutta näillä kerroilla palvelumaksuun lisätään arvonlisävero.

12. Maksaminen

Vahvistaessaan tilauksen asiakas sitoutuu maksamaan tilaamansa tuotteet ja toimituskulut. Tuotteet laskutetaan kuukausi jälkikäteen kootusti paperi- tai e-laskulla. Jos asiakas ei maksa laskuaan ajoissa, laskusta lähetetään maksumuistutus. Mehiläinen ilmoittaa tilaajalle maksumuistutuksen lähettämisestä. Mehiläinen pidättää oikeuden olla tarjoamatta palvelua, mikäli asiakkaalla on palveluun liittyviä maksamattomia laskuja.

Toimituksen yhteydessä vaihtuvamääräisten tuotteiden määrä täsmäytetään ostokuitille. Vaihtuvamääräisten tuotteiden täsmäytyksessä Mehiläinen ei veloita enempää kuin mikä alkuperäisen veloituksen määrä on ollut.

Kauppa syntyy verkkopalvelussa asiakkaan ja verkkopalvelun välille. Verkkopalvelun vastuulla ovat kaikki kauppaan liittyvät velvoitteet.

13. Tuotteiden tarkastaminen ja reklamaatio

Asiakkaan tulee toimituksen vastaanotettuaan viivytyksettä tarkastaa, että toimitus on sisältänyt hänen tilaamansa tuotteet ja että tuotteet ovat virheettömiä. Mikäli asiakas havaitsee virheen, asiakkaan tulee välittömästi olla yhteydessä Mehiläisen asiakaspalveluun. Aamutoimituksissa huomattu virhe tulee ilmoittaa asiakaspalveluun toimituspäivän aikana klo 18 mennessä ja iltatoimituksissa huomattu virhe tulee ilmoittaa asiakaspalveluun seuraavana arkiaamupäivänä klo 12 mennessä.

Toimituksessa tai tuotteissa todettu virhe korjataan asiakkaalle laskuhyvityksenä tai tuotteen toimituksena seuraavana alueelle kohdistuvana toimituspäivänä.

14. Ylivoimainen este

Mehiläinen pyrkii noudattamaan arvioituja aikaikkunoita toiminnan tasaannuttua. Ylivoimaisen esteen voi kumminkin aiheuttaa mm. vaikeat liikenneolosuhteet, ambulanssin tilaamisesta ja odottamisesta aiheutunut viivästys, muusta pakottavasta syystä tai muusta toimittajasta riippumattomusta syystä johtuva viivästyminen (force majeure). Tällaisissa viivästymistilanteissa Mehiläinen noudattaa velvollisuuksiaan niin pian kuin se on kyseisessä tilanteessa mahdollista.

Mikäli tilauksen toimittaminen viivästyy, Mehiläinen ilmoittaa Asiakkaalle ja kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilölle taikka omaiselle viivästyksestä asiakkaan verkkopalveluun tallennettuja yhteystietoja käyttäen ja antaa asiakkaalle ja kotihoidolle, palveluasumisen yhteyshenkilölle tai omaiselle arvion toimitusajankohdasta.

15. Ehtojen muuttaminen

Mehiläinen pidättää oikeuden muuttaa näitä ehtoja. Tilauksiin sovelletaan niitä ehtoja, jotka olivat voimassa asiakkaan tehdessä tilauksen.

16. Sovellettava laki ja riitojenratkaisu

Näihin ehtoihin sovelletaan Suomen lakia. Osapuolet pyrkivät ensisijaisesti neuvotteluteitse ratkaisemaan näistä ehdoista tai niiden soveltamisesta aiheutuvat erimielisyydet. Mikäli neuvottelut eivät johda sovintoratkaisuun kohtuullisessa ajassa, erimielisyydet ratkaistaan ensiasteena käräjäoikeudessa.

17. Asiakaspalvelu

Ongelmatilanteissa asiakas voi kääntyä kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilön tai Mehiläisen asiakaspalvelun puoleen.

Mehiläisen asiakaspalvelun yhteystiedot asiakkaalle ovat:

Asiakaspalvelu / Kauppapalvelut
puh. 0800 555 121
ma-pe klo 9-15
kauppapalvelut@mehilainen.fi

Verkkokaupan ylläpitäjä

Hoiva Mehiläinen Oy
Y-tunnus: 1893659-5

Kotipalvelu Mehiläinen / Kauppapalvelut
Vanha talvitie 8 A
00580 HELSINKI
Sähköposti: kauppapalvelut@mehilainen.fi

19. Muut ehdot

Muut käyttöehdot ovat saatavilla verkkopalvelusta tai Mehiläisen asiakaspalvelusta.